Kerst op het Amstelveld

Zeefdruk Thea Brüggen


Anneleen Schuitemaker

Anneleen Schuitemaker (1992) begon op 10-jarige leeftijd haar harplessen bij Anke Bottema aan de Muziekschool te Katwijk. Nu studeert zij bij Erika Waardenburg aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij in 2014 haar Bachelor diploma behaalde en nu verder studeert in de masteropleiding.

Anneleen heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de eerste prijs en publieksprijs op het Rosa Spier Harpconcours (2011). In februari wist zij tijdens het internationale concours van het Dutch Harp Festival als enige Nederlandse deelnemer de halve finale te bereiken en recentelijk won zij de eerste prijs op het 5e Internationale Harp Concours in Duitsland.

Als orkestlid is zij actief in verschillende amateur- en beroepsorkesten. Zo heeft zij in augustus 2013 met het Koninklijk Concertgebouw Orkest meegespeeld tijdens het Prinsengrachtconcert in Amsterdam. Ook is zij sinds 2013 student aan de master academie van het Nederlands Philharmonisch Orkest, waarmee zij elk seizoen een aantal producties meespeelt. Orkestlessen heeft zij gevolgd bij Petra van der Heide (Koninklijk Concertgebouw Orkest) en Sandrine Chatron (Nederlands Philharmonisch Orkest).

Als soliste heeft zij gespeeld met meerdere orkesten, waaronder het Symfonisch Harmonieorkest Amsterdam, het Amstelveens Symfonieorkest en het Van Wassenaer Orkest.


Benjamin Britten

Benjamin Britten (1921 – 2008) is de hedendaagse componist die zichzelf als het ware naast de geschiedenis geplaatst heeft, door uitsluitend met traditionele middelen amusante, ontroerende, indringende en affectvolle muziek te schrijven. Juist hierop steunt waarschijnlijk zijn enorm succes als componist, omdat hij voorbijgaat aan de verworvenheden van de avant-garde (die hij wel kent!), alle diepte opzettelijk vermijdt en alle muzikale middelen die hem in de schoot geworpen worden roekeloos aanwendt. Hij spreidt een moeiteloze productiviteit ten toon door een perfecte beheersing van het componistenmétier, een kennis van de oude muziek en een ontstellend maar eerlijk electicisme.

Geboren in Lowestoft op 22 november 1913, kon hij al die bagage verwerven bij Frank Bridge, John Ireland en Arthur Benjamin. Van geen enkel genre heeft hij een afkeer, en zo is het te verklaren dat de lijst van zijn werken, net als hun kwaliteit overigens, zo uiteenlopend van aard is: opera's ("Peter Grimes" is de bekendste, en met "The Turn of the Screw" toonde hij zich de meester van het 20ste-eeuwse buffo-genre), vocale muziek (pianoliederen, orkestliederen, orkest met vocale soli, koorwerken), orkestmuziek ("Simple Symphony", "Variations on a theme of Frank Bridge"), filmmuziek, "A Young Person's Guide to the orchestra (Variations and Fugue on a Theme of Henry Purcell"), schoolmuziek ("Let's make an Opera"), religieuze muziek ("Noye's Fludde", "War Requiem"), kamermuziek enz.

Verder is Britten bekend om zijn uitgaven van historische muziek (vooral Henry Purcell kreeg zijn aandacht), als dirigent van eigen en andermans muziek, en ten slotte als pianist-begeleider, onder andere van de tenor Peter Pears met wie hij een vast duo vormt.

Op 4 december 1976 stierf Benjamin Britten in Aldeburgh (Suffolk).

(bron: compnisten.net)

Johan Herman Strategier

Johan Herman Strategier (1912 - 1988) was een Nederlands componist, muziekpedagoog, dirigent en organist. Nadat Strategier op 16-jarige leeftijd zijn HBS-diploma had behaald, meldde hij zich aan bij de Nederlandse R.K. Kerkmuziekschool St. Caecilia in Utrecht, waar hij onder meer orgellessen volgde bij Hendrik Andriessen. In 1932 sloot hij aldaar zijn studie af. Als aanstaand componist achtte hij het belangrijk zich nog verder te bekwamen. Daarom volgde hij vier jaar lang Andriessens vormleer- en instrumentatielessen, die voor de ontwikkeling van zijn creatieve geest van het grootste belang zouden blijken te zijn. Samen met muziek-kalligrafe Annie Bank richtten zij in de oorlogsjaren een clandestiene uitgeverij op waar iedereen die daarvoor belangstelling had liturgische muziek en orgelmuziek kon bestellen. In dezelfde periode nam hij gedurende enkele maanden de honneurs waar als orgeldocent aan de kerkmuziekschool toen Andriessen door de Duitsers werd gegijzeld en naar het interneringskamp Sint-Michielsgestel werd overgebracht.

Na de oorlog was Strategier gedurende enkele jaren dirigent-organist van de St.-Jozefkerk in Zeist. In 1949 verwierf hij zich een belangrijk post: het organistschap van de kathedrale kerk St.-Catharina in Utrecht. Naast bovengenoemde werkzaamheden was Strategier jarenlang docent muziektheorie aan enkele vakinstituten, met name van 1946 tot 1965 aan de de R.K. Kerkmuziekschool St. Caecilia (later Nederlands Instituut voor Katholieke Kerkmuziek), en aan de conservatoria van Rotterdam en Utrecht en het Instituut voor Muziekwetenschap van de Rijksuniversiteit Utrecht.

De eerste uitvoering begin 1956 van zijn Rembrandtcantate voor solisten, koor en orkest, vroeg het Nederlands Madrigaalkoor in Leiden hem de vaste dirigent te worden, wat hij tot 1973 zou blijven. Met dit semiprofessionele ensemble boekte Strategier veel successen. Requiem van Maurice Duruflé (opus 9 uit 1947) tijdens een herdenkingsconcert dat door de Amerikaanse ambassadeur werd bijgewoond. Ook Strategiers eigen Requiem in memoriam matris et fratris uit 1961 werd verscheidene keren uitgevoerd, onder meer bij Dodenherdenkingen in Leiden en Utrecht.

In 1977 beëindigde hij zijn muziekpedagogische arbeid. Hij speelde nog regelmatig in een kleine kerk in Zeist. Ook na zijn verhuizing naar Doorwerth in de provincie Gelderland was hij niet meer officieel als actief kerkmusicus werkzaam, maar hij onderhield nauwe contacten met de trappistenabdij in Zundert, waarvoor hij vanaf 1980 veel componeerde en waar hij dikwijls kerkdiensten begeleidde. Daarnaast vond hij de gelegenheid om in opdracht nog enkele grote werken te schrijven. Op 26 oktober 1988 overleed Strategier na een ongeneeslijke ziekte in zijn slaap.

Zaterdag 20 december 2014: Amstelkerk, Amsterdam, Aanvang 20.15 uur