Dave Kutz

DE CANADESE DAVE KUTZ is geboren in Toronto. Op dertienjarige leeftijd begon hij met tuba spelen als lid van de Burlington Teen Tour Band; Canada’s oudste en grootste marching band. Na zijn studie in Montreal (McGill Universiteit) promoveerde hij in Chicago aan Northwestern Universiteit en ontving er zijn doctorstitel in Music Performance en Music Pedagogy. Sinds 2003 is Dave in Nederland. Hij werd aangenomen als solo tuba speler van het Radio Symfonie Orkest dat later de Radio Kamer Filharmonie werd. Momenteel betrekt hij de solo tuba positie van het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) onder leiding van Marc Albrecht.

Het NedPhO begeleidt de Nationale Opera en kent het Concertgebouw als tweede huis. Dave is een graag geziene gastspeler bij prestigieuze orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, RCO Brass, Residentie Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Metropole Orkest, Zürich Opera en Royal Flemisch Philharmonic. Als solist geeft Dave recitals in binnen- en buitenland. Hoogtepunten van de afgelopen jaren waren de solopartijen in Mauricio Kagel’s Divertimento? (Melbourne, Australië), Stockhausen’s Orchester Finalisten (Concertgebouw Amsterdam), de solopartij in de opera Waiting for Miss Monroe van Robin de Raaf (Holland Festival 2012) en Tubby the Tuba in het Muziekgebouw aan ’t IJ (2013-2014).

Dave verscheen tweemaal ten tonele op de internationale Tuba en Euphonium Conferentie en driemaal op het Kamermuziekfestival in Ottawa.

Dave is actief lid van diverse kamermuziekensembles waaronder het Doelen Ensemble, Asko|Schönberg, NedPhO-koperensemble, NedPhO-koperkwintet. Met zijn Duo TV2 (slagwerk en tuba) was hij te horen tijdens het Prinsengrachtenfestival, de Boekmanzaallunchconcertenserie, de Uitmarkt en het Muziek Café van het Concertgebouw in Amsterdam.

Op 23 september 2015 presenteerde Dave zijn debuut CD Pure Imagination in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Succes bleef niet uit en diverse tv en radioprogramma’s toonden interesse (Vrije geluiden VPRO, programma Spiegelzaal AVRO TROS). Het tijdschrift Luister waardeerde met een 9.

Onlangs werd Dave warm ontvangen bij Splendor; een groep van ondernemende musici, componisten en kunstenaars die investeren in een plek waar alles mogelijk is wat nergens anders kan, waar grenzeloos geëxperimenteerd kan worden en waar kunstenaars elkaar en hun publiek ontmoeten en inspireren.

Hij doceert aan het Conservatorium van Amsterdam, geeft masterclasses en coacht de kopersecties van het Nationaal Jeugd Orkest, Utrechtsch Studenten Concert en het Sweelinck Orkest.

Dave is Yamaha Artist en Lätzsch Cimbasso Artist.
Dave verheugt zich op de nieuwe samenwerking met Brassband de Spijkerpakkenband.